Tuesday, November 10, 2009

Cafe World

tgk tajuk je mesti dah tahunya..
aku nak cerita pasal cafe world yang game kat facebook tu..
*dah abis2 farmville*
cafe world plak...
dah lama dah set up cafe world..
saing2 dgn LIZ dok main dulu..
saya dah set Up dah..
tapi... macam malas nak main.. sbb kecewa bila tgk dia busuk..
hahahha..
*dengan game pun nak sentap tau cikja ni*
tapi kebelakangan nie.. sejak2 dengar..
2 org member ofis.. memperkatakan dengan hebatnya...
berhubungan Cafe World..
so keinginan untuk ber Cafe World tu dtg semula..

masa mula berkecimpung semula.. kecewa tgk rating tak naik then asyik jatuh...
*sentap lagi*
lepas tu datanglah boss cafe world kat office ni..
ckp..
dan memberikan tunjuk ajar yg hebat...



STRATEGI PENIAGAAN

Bila kita hendak keluar dr kedai (log out/tutup pc lptp,pastikan ada sejumlah makanan (contoh 5ribu pinggan keatas)) Aku terangkan lagi :kita nak logout utk jngka masa lama 5,6,7,8,9,10,11,12 jam dan seterusnya..pastikan makanan kita ada tak kurang dari 5ribu.(aku tak berapa recommended cara ni utk kwn yg belum mahir bajet/congak masa,makanan) masih ada cara jgn putus asa, mcmni : sebelum logout/tutup pc lptp, Kita buka inventory dan ambil pintu kdai kita dan letak dlm inventori (itu adalah cara JENERAL BADMINTON (PALING TERBAIK) ), Atau, sendalkan (block) pintu kita dgn any item yg jejak dilantai. (contoh: vest bunga yg murah sudah) itu adalah cara Nazri (Kedua Terbaik (coz aku kaji ada sedikit kelemahan dari cara JENERAL BADMINTON)) .

SEMUA stove dan Semua kaunter makanan haruslah seeloknya jgn menghadap ke luar, biar menghadap tauke kedai (boleh tunjuk nanti,tapi rasanya kau pasti fahamkan) .

Harus diingat apabila pelanggan masuk, mereka mestilah nak makan, dalam realiti pun kita bila datang kekedai mestilah kita kehendaki service yg pantas dari pekedai, right? kita pun rasa selesa coz cepat dpat oder,cpat dpt makanan dan plg penting sekali Cepat dapat air yg dipesan (tp dlm CW yg plg penting makanan) .Ok,Cara ini boleh dibuat didialam dunia "cafe world" . Caranya :

Semua Dapur dan Semua Kaunter disusun dan dicantum (tiada ruang keluar masuk) .Apabila kita berbuat demikian, maka bila kita select IKON RIGHT YG BEWANA HIJAU TU ,secara automatik kesemua pekerja kita akan teperangkap duduk bertugas dari kwsn itu sahaja.

Ambil perhatian, adalah bagus jika kita dpat jarakkan pintu kedai dengan kedudukan meja2. Ini adalah taktik melengahkan masa pelanggan menuju ke meja (akan lebih nampak jika rating kita sudah berada pada tahap yg agak tinggi atau tinggi atau maksimum) KERANA, ia akan memberi masa kpd cstmr terdahulu makan sehingga selesai dalam pada masa itu cstmr baru itu dapat tempat duduknya.DAPAT NAMPAK GAMBARAN INI? ini akan membantu mengelakkan pelanggan kita itu menunggu dpintu dan megeluarkan ikon jam memberitahu isyarat dia xberpuas hati dan meninggalkan kedai kita,Akibatnya rating kitapun turun,kedai pun tak laku,kitapun lambat naik.So update la rekaan kedudukan barang2 dlm kedai kau

KEAJAIBANNYA adalah apabila pelanggan masuk dan duduk dimejanya, kurang dari 3saat beliau sudah dihidang makananya. Apabila ini terjadi ia akan 'Mengeffect' Rating Buzz kita. -cepat makan,cepat keluar-, bila ini jadi maksudnya org akan lebih berpeluang masuk makan di kedai anda,bila berpeluang lebih, maka disitulah gunanya kau perlu menambah mejakusi (pastikan pelanggan2 ni ada ruang utk lalu kuarmasuk)

CARA membantu dapat experince dan duit tambahan

-Jangan lupa datang ke semua kedai kawan2 kita dan kepada sapa yg minta tolong kita (majlis orang, kita datang, majlis kita, orang datang (Always remember that)),lebih2 lagi dlm kehidupan realiti. (kalau org tak bagus/baik dia tak ikut kenyataan aku ni)

-Jemput (invite) kawan kita lebih ramai masuk dalam syarikat cafe world kita, lebih ramai lebih kaya, Sama Konsep dengan MLM. Berkait dgn yg diatas, kita akan dpt lebih experince dan duit

-JIKA bertandang ke kedai kawan, bagitahu kawan tersebut, Kita jika datang rumah orang, kita kurang ajar main gedah masuk ke ataupun dengan adab iaitu bagi ucapan salam atau bagitahu telebih dahulu kol msj surat etc kan? begitu juga halnya dengan aplikasi ini. jangan lupa NOTIFY kawan yg kita datang melawat kekedai mereka. taktahu bagaimana? mcm ni : bila kita klik kedaikawn kita, nanti akan keluar tetingkap kwn kita minta cuba makanan merekakan, dibawahnya tick kan tanda setuju jika tidak 'bertick' .dia riang kitapun riang,sama2 maju. jangan busuk hati, kita tlg kwn kwn pasti ingat kita .


STRATEGI MAKANAN

Jika kita sedang online utk jngka masa yg lama or agak lama, masakla makanan yg boleh masak dalam tempoh jangka masa itu lebih bagus juga jika dpt berulangkali (contoh:burger,jumbo shrimp,chicken gyro dan sbgnya.) bekalan makanan biar cukup lebih elok

Jika tiba hari jumaat, maka boleh lah ubah strategi kepada masakan2 jangka panjang. ambil lah sebagai contoh Homestyle roast atau spitfire chicken. ini akan menyebabkan kesinambungan makanan berlaku sampai hari isnin. maksudnya makanan kita pada hari isnin akan bertambah dan bertambah nilai.

atau, jika nak boost lagi kelajuan perniagaan, kita masak la makanan jangka masa singkat dan jangka masa panjang sekaligus.Ingat, ini semua berkenaan strategi.jika pandai merancang sure leh naik cantik.



HTML scrollbox

ahaks panjang lebar bukan?.....

so sesiapa pemain cafe world bleylah amik tips ini gak~
sbb????
memang menjadi babe.. rating tinggi.. fuyooo.. berpeluh nak melayan...

bukti bergmbr?
nie mase dekat2 90.3 haha lawakan?
cam tarikh lahir saya!

full rating is 105.0...

and now u can smile :)

dan sekrang... LUV3 Cafe tutup.. sbb makanan lambt nak produce..
so tutup untuk elak rating jatuh.. :)

so ape lagi... moh3 ler kita ramai2 bermain cafe world...


*pst2 marul.. aku curi tips ko untuk publisiti.. hahahha*

5 org Komen-mengomen:

Liz on 10 November, 2009 said...

105 tu full rate eh? ahahah..aku tatau.aku da dapat 105 aku dok tunggu apsal tak naik2 lg rate ni..


p/s:- kalo nak tinggalkan cafe bukak 24jam, make sure makanan tak kurang dr 10000..itu aku nye anggaran la,

atty's on 10 November, 2009 said...

kty pun bz main cafeworld..tp tak hebat mana ..ekekekke ..

nieja on 10 November, 2009 said...

a'a 105 tu full rate.
addicted gile kan maen
game ni. dulu i addict ngan
pet societ wkakakka..

tutorial yg u ajar tu
smua i gunakan pon..
hahaha..

ape2 pon smga cafe u terus maju!

_ciK ja_ on 10 November, 2009 said...

~ jgn tak tahu.. cafe world tu.. satu perbincangan yg hebat di office..
so semua kena ade cafe world.. supaya bley bincang.. ape yg salah ape yg betul.. hahahhahaha

nieja& liz~ malulah sama otai.. saya masih lagi level2 bawah.. makanan pun takley masak byk2 lagi..

nieja on 12 November, 2009 said...

otai ape nya.
i baru sbulan maen.
sbaik i maen mase dah
abes final exam last
month, kalau tak konpem
tak study la hahahha..

tu pon memula main i bnyk
gak 2-3 ari tngal, sbb mcm
tak pham mainan tu.. lame2
dah addict plak

 

Friends