Wednesday, December 31, 2008

The Best MomEnt in 2008...

2


azam baru cik Ja~

5
1.. menjadi lebih baik dari tahun seblum2 nie..

tu je azam tahun nie... tak mau buat azam bebanyak..
nnti tak tercapai..
so azam biar sikit dan pdat...
mcm rakan2 blog yang lain.. seperti.. LIZ.. dan ERIEQ..
bak kate liz.. azam baru akan dibuat setiap kali bgn dari tido..
iaitu untuk menjadi lebih baik dari semalam..
hehehe..

ok seMogA.. semUa Azam Baru Semua OraNg Akan TerCApai.. AmIN...

Tuesday, December 30, 2008

2008??..

2
ok akan ku ceritaa dari babak ke babak..

...baBaK 1...
...Student Life...
aku telah pun selamat menghabiskan waktu2 aku sebagai student life dgn bangganyer.. oklah.. sbb bley dibanggakan sbb aku nie bukanlah rajin bebenau menstudykan diri.. so ape yg aku dpt tu.. sesuailah dgn diriku ini... ok.. aku pun telah tamatkan zaman student aku.. tanpa gaduh ngan sesapa kecuali.. "bOS".. itu adalh sebb2 yang tak blet nak di Elakkan.. kekeke.. i miss very2 much my student life.. rindu sgt2 kat roomates2 ku.. rindu sgt kat masakan pak andak.. rindu sgt nak lepak2 kat kafe.. rindu sgt nak keje kat lab.. semua tu amatlah dirindui.. untuk penutup 2008.. title aku dari student telah pun menjadi penganggur..


...babak 2...
...LoVe Life...
sejak tahun lopas.. dah dokat dua tahun dah den ni single.. tanpa sesiapa yg dekat di hati.. choosy..hahha.. tu yg selalu org katekan pade ku.. tapi.. bagi aku.. biar sedap dimata sedap dihati.. bukan nak ensem ke ape ke.. tapi biarlah senang hati sikit... kekeke.. selalu yg dekat ngan aku.. tak menyenangkan ati.. so taklehgi ar.. adekah kamu maseh ingat kepada bekas kamu?.. jawapannyer.. ntahlah.. idaklah sgt..

...babak3...
...Family Life...
family??.. takde perkembangan untuk tahun nie.. kak pat tetap 4 org dan abg tetap seorg je anak.. so takde pertambahan.. bagi aku cukuplah tu.. hhahha.. mcm tu pun dah rase mcm byk sgt dah..hehehe.. opss.. takdelah.... tambah2lah lagi.. cukupkan.. bley jadi power ranger.. kekeke.. tahun nie takde percutian keluarga.. puas dah aku pujuk.. tapi tak dilayan plak.. aduhai.. awal thun depan mungkin.. doa2kanlah...

...babak4...
..friendship life..
seperti aku sebut dalam babak 1.. tak byk berubah pun.. aku still kwn yang sama.. roomates.. weido expert.. dan beberapa lagi org... tapi satu je yg tak best.. one of my very2 bestfriend.. merajuk sakan.. walaupun dah berbaik2 tapi aku rase mcm berkwan semula(which mean.. mcm baru2 kenal)..sampai nak msg ngan dia pun kena pikir ayat yg terbaik.. erkk.. sedih bukan.. norehan, liniey, aini.. jgn buat ajai mcm tu.. hahahaha... dan junior aku.. yang jugak kwn baik aku.. berminat dgn ku??.. aduhai.. taksuka betul.. so skrang nie.. aku cuma akan berkwn dgn berlwanan jantina secara berbaik2..sekiranya.. ade potensi untuk jadi laki aku.. hahhaa.. sgt keji bukan.. sbb aku nie kalu dah melayan.. baik sgt2. caring sgt.. tak percaya trylah.. hahahha.. biasalah org sepi memng mcm tu.. betul agaknye kate org.. lelaki dan perempuan tak bley jadi bestfriend...tapi aku selalu menidakkanyer..hehehe.. ntah let go by flow jelah...


notapipi:.. selamat tahun baru... dan maal hijrah.. past is past.. marilah kite sama2 mengorak langkah untuk hidup yg baru...

Love Me For A ReaSon..

3


"Love Me For A Reason"

Girl when you hold me
How you control me
You bend and you fold me
Any way you please
It must be easy for you
To love the things that you do
But just a pastime for you
I could never be

And I never know, girl
If I should stay or go
Cos the games that you play
Keep driving me away...

Don't love me for fun, girl
Let me be the one, girl
Love Me For a Reason
Let the reason be love
Don't love me for fun, girl
Let me be the one, girl
Love Me For a Reason
Let the reason be love

Kisses and caresses
Are only minor tests, babe
Of love turned to stresses
Between a woman and a man
So if love everlasting
Isn't what you're asking
I'll have to pass, girl
I'm proud to take a stand

I can't continue guessing
Because it's only messing
With my pride, and my mind
So write down this time to time

[CHORUS]

I'm just a little old-fashioned
It takes more than a physical attraction
My initial reaction is
Honey give me a love
Not a facsimile of

notahati:... how sweet lagu nie... sweet sgt2..... well Mood Jiwang dah kembali...
sorry mediamkan diri.. keke.. dok carik idea nak buat layout baru.. nanti story about 2008 n azam baru k.. layan lagu nie.. jom.. dari boyzone..

Sunday, December 28, 2008

Ceritaku Pandanganku~...part Three~

4

*click tu diperbesarkan*

ok tgk pic dulu.. nie pic cikja upload mase nak ngumpat ngan liz.. kekeke.. so hasil umpatanyer.. terciptalah entry kali nie...
silalah tgk ketembaman cikja dia kala pkn.. kekeke. semua pun tembam2.. tyme nie.. dah akhir2 PKN dah.. tak silap cikja 2 or 3 day.. kekeke.. yg kelakar nyer tyme nir.. tak de tau en dektor ek?.. ntah kire mcm NC UIA mase tu.. rasenyr.. tah aku tak hingt.. (sorry:( )... hehhe...
yg baris kedua dari bawah je cikja bley sebutkan nama semua skali.. dari kiri, rose, amy,shara(dahkawin),jue,nana,cikja,liz,zura,jijah,nard,taktau... kekeke.. baris ketiga dari bawah, botak satu bar,botak(rasenyer), tak tau,taktau(nak taulah nama dia.. sape nie), syam, (taktau),taktau,taktau,taktau,taktau...atas sekali dari kiri=gemuk,hanif(mane dia hilang ek??),(taktau),ayie,ajai,market,mie,taktau....
see byk tak tau dari tau..sesiapa yg baca dan kenal budak yang kat atas tu.. silalah beri komen dan gitau nama nyer.. kekeke biasalah benda bukan semalam punya hal dah 5 tahun wa ckp sama lu lama giler..
sbnarnyer tak tau nak mula camne.. kelu lidah.. sbb cerita nie ade kaitan ngan org lain.. so org tu mcm baca plakkan blog aku nie.. kekeke.. so camne??... kepada org tu.. sila relax.. jika tidak suka.. takpe.. akanku ubah ayat tu.. kekekek..

ok kita masuk kepada cinta lokasi PKN.. kekek.. lagu temanyer.. januari-glen fredly.. kekeke.. tu memang tema lah sgt.. kalu sapa yg tak tau memanglah.. sgt2 sengal..
ermm.. keyword dia.. bercinta bagai nak rak(sampai tak bagi ganggu pakwe dia).. bagai lautan api bisa ku renangi.. ranjau dan duri.. sama kite tempuhi.. akhirnyer.. masing2 takdelah..kemane.. actually dlm gmbr kat atas pun.. ade 3 kapel.. syam amy, jue mie, zura hanif, ayie-lupa nama budak tu,shara ajai, erkk.. bak kate aku cinta lokasi.. skrang nie semuanyer dah buat haluan sendri.. shara siap dah kawin dan mempunyai anak.. dan semestinyer bukan dgn ajai.. well.. bebudak punya cerita.. mcm lawak je.. mesti korang kate.. ape nie cikja.. cerita pasal org je.. nape tak cerita pasal cikja???.. well cikja tak terjebak dgn cinta lokasi nie.. memang ade yg melamar(tapi tak teringin plak).. nape ntah..
sape?? ish korang nie...
ok.. camnie..

1st.. budak nie aku ingat sampai bebila..(liz ade pic beliau) Naim(liz ko ingat tak kat dia).. dia baik sgt ngan cikja. sgt2.. org kate muka cikja ngan dia serupa..chewah2.. tapi ntah aku tak de perasaan ar kat dia so mcm kawan2 cam biasa je.. since sampai skrang kalu dia msg cikja... cikja msg ar dia.. sbb dia suka tukar2 no... so mcm tak tau nak msg kat dia yg mane satu..

2nd.. Nazrul(liz ko ingat dia tak).. nie budak siri 3.. kenal kat UIA.. dia ensem.. pandai main bola.. pernah date ngan dia skali..heheh..lepas tu.. penah terkapel ngan dia kejap(lepas PKN).. lepas tu.. kwn mcm biasa.. tergodalah sbb dia ensem tinggi.. pergh.. hahahaha.. tapi syg aku tak de gmbr dia sekeping pun.. skrang nie ingat2 lupa je nama beliau.. ermm..=(( tapi still contactlah.. kadang2..

3rd.. Gemuk.. sbb bila dgn aku je dia malu2.. apekehal.. ish2.. hahahha(perasan)...

ok rasenyer tu aje.. kalu ade lagi.. aku dah lupa.. well.. aku ni idaklah lawa yang org nak tergila2 gitu.. lainlah amy(sila rujuk gmbr diatas)... liz.. kekekeke... aku ni average je.. dah lah tinggi kedaung.. hahahha.. so keje org yg tak de kekasih nie.. usha bebudak lain.. kekek.. byklah bebudak yang di usha nyer.. cth.. kemal(dah arwah dah beliau)selalu pakai cap biru laut(beliau nmpk kiut pakai topi tu..wan.. sape lagi?.. syam (nape kite usha dia??? beliau baca nie?? banggalah beliau)..azhan??..(beliau yang pakai topi itam tu ke???).. sapa lagi org ensem yang kita usha???... hahhaahah.. best tau jadi single.. bley usha reramai.. kekeke.. arif rahman??.. beliau ensem.. dgn budak yg pegang bendera tu.. tapi byk dah lupalah.. ulang sekali lagi.. benda bukan berlaku semala so memang lupa..

ape lagi?.. ok merujuk kepada entry liz pasal iklan PKN tu.. tak delah buat mcm iklan tu.. lagi termanja terlebih adelah.. kekek..(tyme cikja dulu skrang tak taulah).. sakit je bley rehat(tu kalu kat kem... UIA?? nan ado..).. tapi bestlah kat UIA sbb kalu tyme sabtu ahad je..kiteorg kuar makan luar..(maksudnyer.. luar dari dewan makan mahallah).. org panggil central market kot.. cikja pun lupa.. tapi mahal tak hengatlah.. air milo gelas slim tu dah seringgit lebih.. pekehal.. ish2.. tapi milo dia sodap.. kat UIA nie best.. ade byk port yang cantik2 luas mata memandang.. bestlah.. walaupun kawasan dia byk tngga.. kekeke.. tersasar plak.. bebalik kepada cerita iklan tadi.. cikja kalu cikja kol mak cikja selalunye akan cakp..

sehat.. aktiviti biasa je.. mak dtg tak minggu nie..
kalu tak datang pun tak pe..
tapi kalu mak datang mak bawaklah kakak dan abg(anak buah aku)..
mak bawak KFC..
mak demam mai lah amik..
tu cerita mase kat UIA..

kalu kat KEM..
mak nanti tolong bawak baju.. tak cukup..
mak teringin nak makan ice cream..
mak baju abis nie orang dah kena pakai baju kurung je..
mak bawak benda dlm banyak sikit... hahahhahah..

sbb tyme tu musim ujan.. semua benda tak cukup.. aku penah pakai baju kurung dari pagi sampai petang.. kekeke.. ujan mane ade aktiviti luar.. so selamber ar.. aku bley dikatekan minah paling selamber...aku penah pakai kain batik dari khemah aku ke pondok jaga.. selamber ar..

ingat tak tyme kite tgk cerita finding nemo.. memula kakak tu pasang cerita tu.. memang merungut giler.. yelah adeke soh tgk cerita kartun.. last2.. kita layan gak cite tu.. siap terjerit lagi.. kekeke.. kelakar je tyme tu.. dah ar tgk kat auditarium.. keke.. ape lagi ek kenangan kita?

erm.. lawatan kat taman bunga tu seronok.. byk sgt bunga cecantik.. tak bestlah tak de gmbr yg bley share.. yang ade pun kat liz.. aku adelah sekeping tu pun main amik je.. kalu tak jgn harap.. hahahha..

setakat nie tu je yg cikja ingat.. kalu cikja terlintas lagi cikja cerita.. (nanti jgn lupa komen tau).. nanti senang cikja nak create cerita seterusnyer.. mungkin next enry cikja letak pic..cikja mase PKN..@ hitam legam.. so kena pikir byk kali seblum letak pic tersebut..

pss2.. nak tau ade org seacrh pasal nie.."frienster plkn lagenda gunung ledang cikgu borhan"
termasuk kat blog cikja.. kekeke.. kesian beliau..tak dapat ape yang di carik.. cikgu borhan ade frenster ke?? dia dok meniaga air kat telok mas.. ko pi carik kat situ.. kite kenal ke?? .. ops korang jgn lah bg gambaran.. korang kenalah bagi bukti sekali.. kerana daya ingatan ku tak berapa kuat.. nak2 kalu bukan yang baik sgt dgn cikja.. sbb cikja nie.. pelupa sikit kalu tak ensem lagi ar tak hengt..(statement takbley blah..)takdelah.. taksemestinyer.. kadang kurang rapat yg membuatkan kite tak kenal.. kekek..

Friday, December 26, 2008

Takdelah terGempar SangAt~

2
mcm2 feedback cikja dpat pasal entry seblum nie.. well.. tak bley lagi panggil cikja cikgu.. tak layak lagi.. yolah.. intiview pun tak di panggil lagi.. doa2kanlah ye korang2..
Masa isi borang ritu.. adelah satu soalan.. Kenapa anda berminat memohon jawatan ini???..
nak tau cikja jawab pe??..

" sbb mak saya kate kena jadi cikgu.. sbb cikgu kalu sok kawin senang ikut laki.. sbb cikgu.. tak keje lewat2 petang (ade mase ngan family).. sbb cikgu bagus tuk perempuan.."

aje giler ke nak tulis gitu.. wakakak.. mestilah tulis suatu yg skema.. cth.. saya berminat untuk menjadi pendidik kerana.. bla2 bla2.. mane bley gitau nanti korang tiru..har har har.. poyo je.. tapi takpe.. korang2 yang nak jadi Guru.. bley lah mohon sama jawatan yg cikja nak mohon tu.. tapi sorrylah korang.. ni tuk negeri melaka je..

aritu usha2 kat laman web JPN lain tak de plak tawaran.. dan baru lah aku tau.. yang bukan senang nak jadi guru sandaran nie.. kekeke.. ate dah aku tak minat mane lah aku tau.. mesti korang pelik.. abis camne bley termintak plak nie??.. kekek.. suatu kebetulan.. dan menjaga hati... kekek.. takleh elak dah.. my akak pun dah warning.. jadi cikgu jgn nak ngada2 taknak.. erk.. (penuh keterpaksaan).. tapi kenalah ikhlaskan hati... kalu dah tersurat.. ermm nak kate ape pun tak bley.. sekrang nie cikja redha je paper yg berlaku.. kekeke.. so korang2 doa2kanlah cikja dapat.. dgr2 susah ek nak dapat benda nie??.. tak pe kalu dah rezeki tak kemane....

Thursday, December 25, 2008

WooOO..Berita Tergempar~

7
Chewah Tajuk tak menahan..tapi ter gempar jugaklah.. teruskan membaca~

*kalu tak nmpk bley click tuk besarkan*

Woo..ooo

Bapanya mahukannya… jadi seorang Guru
Bukan cita-citanya… bukan impiannya

Dia tak tahu… tuk mengajar muridnya..
Bila tiba masanya… pilu mula terasa

Berkecamuk hati… hatinya sendiri
Persoalannya kini sampai bila mampu ku bertahan… Mampukahku bertahan…

Woo..
Woo..ooo

Nampak ketara kah dilema diwajahku…
Diluarnya tenang tapi Tuhan saja tahu…

Beginikah selalunya cinta… diakhiri sekarang setelah dicurahkan semua
Cubaku dalami… sampai termimpi-mimpi
Namun apa yang ku jumpa semuanya sama

Berkecamuk hati… hatinya sendiri
Persoalannya kini sampai bila mampu ku bertahan…
Mampukahku bertahan…

Woo..ooo

Nampak ketara kah dilema diwajahku…
Diluarnya tenang tapi Tuhan saja tahu…
Ini semua dugaanNya… semua dugaanNya

Woo..ooo

Nampak ketara kah dilema diwajahku…
Diluarnya tenang tapi Tuhan saja tahu…

*kalu tak nmpk bley click tok besarkan*


ehem.. dapt tau tak ape yg berita tergempar???
selepas entry ini dan entry ini
hahhahahhaa...
akhirnyer terciptalah entry nie..
well skrang nie berserah jelah..
jadi cikgu??? pun jadilah..
well nak buat camne..
my sis kate jadi cikgu sesuai tuk perempun.. dieylah pun sama kate bergitu..
maybe.. cikja je tak rase mcm tu..
well.. nak wat camne.. kalu cikja dah tersurat..
menjadi cikgu hajar..
akan terlaksanalah.. within 2month..
sbb temuduga dia bulan 2..
bulan 3 kalu lulus temuduga nganjau..
apelah yang cikja nak ngajau..
well.. kat borang tu.. tak de plak so tetapkan..
ape yg cikja nak nganjau..
so tak tau.. kakak aku kate mintak jadi cikgu KH je..
paper pun.. hadapi dengan senyuman..
well liz.. terpaksalah cikja join club guru2 semalaysia..

ape Azam Tahun baru?

0
cak.. nie dari aianna thanx dear.. really nice.. hehehe... pandai org yg membuat tu buat.. so ape azam thun baru u??... kekeke.. tahun nie kite sambut kedua2 tahun baru (maal hijrah dgn thun baru 2009) dekat2... so azam baru kenalah mantap.. erk.. cikja punya azam ape ye??.. erkk.. tak terfikir lagi.. baru teringat.. thun nie cikja tak de azam.. ermm.. tak next2 entry cikja cerita ye.. sbb next to this entry.. about???... kekeke.. tunggulah kul 8 karang kuar.. suspen sikit.. ala mcm yang cikja sebut kat entry seblum nie.. kekekek.. k lah cikja nak pi makan..

Wednesday, December 24, 2008

rOjak Cerita~Cerita Rojak

2
~.. ok kite rest kejap entry pasal Cikja Ke PKN tu... sbb cerita lepas nie.. lebih sensitive.. nak2 bila cikja tau org yg cepat kecik ati (yang dah penah kecik ati dgn ape aku tulis).. memang baca blog cikja secara often.. so.. kena lah tapis sikit.. karang kecik lagi ati beliau.. sape susah???...

~.. amacam liz?? terkejut bukan aku ingt sampai mcm tu sekali.. well.. mane bley lupa.. pengalaman berada di PKN.. betul mengajar cikja mcmane nak adapt dgn perangai manusia di dunia luar.. kekeke.. ape2 pun ade jugak yg lupa.. dan cuba untuk lupakan.. kekeke..

~.. ape pun.. Entry nie tajuknye mcm2.. so memang rojak giler.. kenape?? sbb malas nak buat entry lain2.. kekeke.. satu entry senang..

~.. setelah seharian..barulah nak buat entry wish besday... ok nak wish besday kat Hanin.. Happy Birthday dear.. semoga panjang umur murah rezeki. its ok kalu ko ade makwe cikja tak sedih.. kalu kamu ade pakwe.. siaplah kamu... (apekah)...

~.. nape cikja ckp mcm tu??.. sbb ade sorang member cikja.. (tak bek lah kalu nak ckp sapa)... dia gay.. oh... giler tak sangka sgt2.. geram sgt.. nape lah dia g*y.. dah lah ensem giler.. dah lah baik giler.. dah lah sgt2... prefect man.. tapi g*y.. aduhai terkejut sgt2.. rase mcm tak percaya lah.. tapi tadi usha2 bebudak nie.. dia kate betullah budak tu g*y... owh nape perlu g*y??... mcmmane dgn aku yg single nie??... tercabar wei.. aduh2.. bak kate liniey.. org2 mcm tulah yg buatkan anak dara jadi andartu.. kekeke.. doakanlah empunya tulang rusuk korang(jodoh) bukan g*y.. kekekeke... sbenarnyer.. cikja tak de suka sgt budak tu.. tp itsok kalu dia ade makwe,playboy.. oklah tu.. ensem playboy... but.. he "play" with the boy??? wth... ok tutup cerita sapa2 tak suka bleylah tanda tekan tanda pangkah...

~.. ade berita yang memeranjatkan.. dan ade kene mengena dgn lagu nie..

Dugaannya-Hujan
Woo..ooo

Bapanya mahukannya… jadi seorang askar
Bukan cita-citanya… bukan impiannya

Dia terlalu muda… tuk tinggalkan keluarga
Bila tiba masanya… pilu mula terasa

Berkecamuk hati… hatinya sendiri
Persoalannya kini sampai bila mampu ku bertahan… Mampukahku bertahan…

Woo..
Woo..ooo

Nampak ketara kah dilema diwajahku…
Diluarnya tenang tapi Tuhan saja tahu…

Beginikah selalunya cinta… diakhiri sekarang setelah dicurahkan semua
Cubaku dalami… sampai termimpi-mimpi
Namun apa yang ku jumpa semuanya sama

Berkecamuk hati… hatinya sendiri
Persoalannya kini sampai bila mampu ku bertahan…
Mampukahku bertahan…

Woo..ooo

Nampak ketara kah dilema diwajahku…
Diluarnya tenang tapi Tuhan saja tahu…
Ini semua dugaanNya… semua dugaanNya

Woo..ooo

Nampak ketara kah dilema diwajahku…
Diluarnya tenang tapi Tuhan saja tahu…

tapi tak kena mengena dgn askar
nanti next entry aku ckp pe
skrang tyme to sleep
sok ade blaja kete lagi
gudnite
arini cikja happy sikit
walaupun.. kena marah
tapi ade benda yang membuatkan cikja berhati lapang
thank you~(untuk u lah..)
aduh.. mcm2lah

Tuesday, December 23, 2008

StiCkMOde: PoTluCk BerSAma REDMUMMY...

2

Promosi Hebat Untuk Kak Red~


Kepada teman2 ku sekalian.. korang kenal tak kak red??...or lebih di kenali sebagai RedMummY...
sapa2 yang tak kenal tu.. memanglah rugi.. sbb kak red nie.. adelah populor dah tahap diva dah.. di dalam dunia blog nie.. kalu tak silap aku.. sehari org dtg blog beliau beratus2 tak pun kot2 ribu2.. dari serata dunia.. so kalu korang tak kenal beliau.. memang korang nie rugi.. kekeke...

ok Ari nie kite nak cerita pasal.. POtluck yang beliau nak buat... korang tau tak pot luck tu ape???... Potluck tu.. party yang memerlukan kite membawa makanan sendri dari rumah... alah dulu mase sek ren time raya mesti kena buat mcm tu.. yang kena bawak kuih raya ke sekolah tu.. lepas tu makan ramai2 ngan kengkawan.. hah mcm tulah...

so BILA tYme PArty tu???? Sabtu 27 Disember 2008...

waktu~ 4pm-6pm...

kat ner???~ Taman Putra PErdana Presint 1, Putrajaya

kena Bayar ke????~ FREE tak de had org.. bley bawak family kengkawan tapi kena bawak makanan lah...

berminat?? kalu berminat sila bagi butir2 dibawah.. pada alamat email potluck.redmummy@gmail.com...

Name :

Url blog kalau ada :

Nick yang selalu diberi di dalam redmummy.com jika anda bukan silent readers:

Jenis makanan yang akan dibawa:

Jumlah kehadhiran: (kalau single nak bawak mak ke adik badik ke, yang kawan nak bawak berkawan2 ke ha gitu)

Mobile No:



Ni map untuk Potluck Redmummy.com


dan jangan lupa bila you nak email to komiti redmummy.com (potluck.redmummy@gmail.com)

lagi satu jgn lupa singgah selalu di blog REDMUMMY.....



notapipi:... jgn lupa serbu ramai2.. cikja?? tak dapt pergilah jauh.. nak mandu pun baru dpt L je pun.. kekek.. lain kali kot..




Ceritaku Pandanganku~...part Two

3
ceritanyer tetap sama.. dgn cerita yang part one.. cerita ape lagi cerita pasal Cikja ke PKN..

ok episode lalu cikja dah cerita pasal makan, aktiviti, budak2 khemah, korang mesti pelik nape kiteorg otai?? sbb (ape org panggil ketua wirawati alpha.. ade satu nama dia.. aku dah lupa..) org tu.. kawan cikja, duk satu khemah si shara.... so tak de hal.. mase kira org kalu tak cukup pandai ar cover.. kalu lambat.. takpe.. budak tu tolong cover jugak.. kekeke.. so undercontrol.. pandai ek.. kekeke..

cikgu dayang.. satunyer jurulatih yg muda sekali.. so kiteorg panggil dia kak dayang.. dia baik ngan kiteorg tmbhan plak dia jurulatih group alpha.. so tu yang asyi dpt keistimewaan je.. baik jugak ngan cikgu borhan..

selepas seminggu... mulalah episode keterjalan cikja.. dok ushalah budak ensem.. bley dikatekan group alpha nie adelah beberapa org ensem.. begitu jugak dgn group delta, charlie, delta.. first guy yang kiteorg aim.. adelah.. nak cerita ke??? budak kelantan sorang tu.. (betul ke dia yg pertama cik liz?).. paling kelakar.. mase curik amik gmbr beliau.. tapi beliau perasan siap posing lagi.. dan kiteorg rase mcm erkk.. poyo giler mamat nie.. dgn nada tak puas ati.. siap usha org soh tnya ape nama dia.. sazali.. giler kuno nama tersebut.. dan kami percayalah.. mcm giler je.. then usha2.. last dptlah kat member aku nie.. kami dpt tau nama betul dia pun secara tak sengaja.. mcm sengal je.. lepas tu terus jadi geng otai.. kekeke..

kiteorg kat kem.. jarang org tak kenal.. tapi kiteorg je tak kenal org..kekeke.. lepas tu.. nak dekat sebulan mcm tu.. bebudak nie mulalah berkapel2.. hampir keseluruhan budak khemah aku ade pasanganyer.. mase kat kem.. amy dgn azhar, shara ngan ajai, zura ngan hanif, jue dgn mie, liz??(mase tu baik ngan syamkan??).. aku??.. tak de sapa.. ade lah sorang budak delta tu nak kat aku.. ape nama dia... ermmm....naim.. tapi aku taknak.. giler.. jual mahal siot.. sbb aku baik dgn semua org.. malas nak keep it serius mcm diaorg tu.. kekekke.. tyme2 tu.. aku liz dan syam memang baik bertiga(ok ingat nie sbb nanti ade cerita berkaitan ini).. sbb beliaulah org pelik tersebut.. ape yg pelik ek???... ntah aku pun dah terlupa.. tapi adelah yang pelik membuatkan kami tertarik nak berkwan ngan beliau..... tyme tu geng betul2 kamcing aku( liz,shara amy)(ini pun akan berkaitan).. antara org ensem lain.. arif rahman.. beliau memang ensem lepas tu geng2 beliau.. semua mcm perghh.. mantaplah.. lepas tu.. sape lagi ek?? adelah 2-3 org dari delta yang bley tahan jugklah.. mcm2 lah.. selain kami 4 org ade jugak geng lepak lain.. gemuk,market,botak kurus mata kuyu, mie, hanif, wan, .. selaluye kami lepak kat padang kawad sesama.. memang best..(ape yg best).. tgk org dating ngumpat sikit.. lepas tu kacau org dating.. mkan2.. ape ek yg kite borakkan??.. mcm kelakar je.. bosan2..

tak lama gembira tu.. aku ingat lagi kejadian tu.. 2-3 hari lagi cikja nak kena pergi UIA.. serangan org halus pun tiba... memang menakutkan.. paling menakutkan dlm sjarah kehidupan.. dah tak mau jumpa yg lebih menakutkan.. histeria... bukan filem tu tau.. tapi betul2.. memang sgt2 teruk... org yg ade je tau betapa teruknyer dan takutnyer.. erkk takut2.. aku tak tgk pun org yg kena.. aku tgk.. org yg melawan benda itu.. memang tkutlah.. tapi liz.. pergi tgk.. ade ke dia ajak aku... owh tidak... hahahha..(nmpk tak beliau memang berani)... disebbkan kami satu khemah nie anak2 bongsu belaka.. memang tkutlah.. dan aku.. lagi best.. kol cikara, busu cikja, abg... ingat lagi tyme tu pilihanraya.. dah kate bongsu... abg aku terus dtg.. mintak bwk balik aku.. den dgn rase bangganyer.. aku pun balik dan dtg balik seblum kul 6 ptg sok.. alah balik tu dlm pukul5 pagi rasenyer... tak best sgt pun kejap je.. mase balik umah lah.. dapt tgk betul2 muka aku.. sah betull dah itam.. aduhai.. sedih giler... aku mase tu.. petang tu seblum balik.. ajak mak beli pencuci muka, cream, dan lain2.. serta KFC untuk bebudak yg tak dapt pulang.. kekeke.. malam tu.. tido dlm keadaan yg takut.. dan sejuk.. memanglah...((((tak mau cite))) yg penting aku tak kena.. begitu jugak kekawan ku yg lain...

cite lain.. ok seblum benda2 tu terjadi.. kiteorg dlm klas kenegaraan seminggu.. (sepattnye buat kat UIA tapi ntah pesalntah buat kat kem plak...) budak UTM yang handle... lepas tu buat lawatan tempat bersejarah.. dlm melaka.. mcm lawak gilerlah.. sbb semua tempat yang dilawati dkt giler ngan umah cikja...mase cikja pergi a famosa tu.. cikja jumpa mak cikja.. kekeke.. lepas tu.. balik, pergi mandi air terjun.. syok abis... sejuk... lagi ape yg tertinggal cerita kat kem???.. pasal ape???... rasenyer takde.. kalu ade nanti aku cover balik... jom ke UIA

ok teruskan cerita kite di UIA.. aku di tempatkan di mahallah safiyyah.. mula sampai tu.. kiteorg memang tak bley pilih member.. kena duk ikut bilik yang di tentukan.. aduhai... mase nie aku sedih sikit.. sbb dah ar baru je mengalami pengalaman yang menakutkan.. lepas tu kena duk sebilik ngan budak2 lain.. lepas tu.. kiteorg pun tukar suka sama suka.. first day je aku dan nana rajin turunkan tilam.. lepas tu.. dah malas.. aku pernah tido bawah katil amy.. sbb takut.. kekek.. nape takut duk kat bilik tu.. bilik kat UIA tu memang pelik sikit.. katil kite tak bley tgk org lain.. nama je duk sebilik tapi lain2 compakment.. ntah paper.. takut aku.. tido tak nmpk org lain.. tyme nielah aku tido pakai ubat batuk.. mcm ape je.. well memang batuk sikit.. dan pengejut setia kami.. tetap liz.. tapi kali kiteorg dah duk sebilik..

D3.6 itulah bilik cikja.. mase duk kat UIA.. takdelah bebas sgt.. sbb kan ke baru lepas histeria.. lepas tu.. benda tu mcm ikut kiteorg sampai UIA.. tragis betul ceritanye..sampai satu tahap tu.. dia bley panggil nama.. lepas nie dia nak pi kat sapa.. memang takut tahap maximumlah.. ish2.. aktiviti yg kat UIA ade masuk klas.. ade part kenegeraan, team building, khimat komuniti.. klas2 tu memang best.. yg tak best adelah.. Physical Traning dia.. pergh.. waa cakp sama lu lagi perit daripada kat KEM.. dulu kat Kem bley ar manja2.. kat UIA.. no more.. yg jaga plak komander.. so kalu lmbt.. sure kena punya.. sib bek dia jaga tyme physical training je.. kalu mse lain2 tu kak fasi yang jaga.. tu pun byk sakit ati gak.. sbb serabut giler diaorg tu.. ok aku tak depun baik ngan sesapa mase tu... (hah ah.. tak baik ngan fasilah)

ape yang lainnyer physical traning kat UIA.. ade satu hari tu.. aku tak ley lupa sampai bila2.. dah lah hujan.. kiteorg kena paksa lagi lari satu UIA.. adeh mcm org giler aje.. bley dikatekan nak2 hari kamu terpaksa rentas ujan.. tempat training dia dahlah jauh... sapa yang duk kat UIA dia tau.. berapa jauhnyer mahalah safiyah ke kompleks sukan.. tiap2 hari jalan kaki ok.. memang peritlah.. tulah dulu kat KEm manja nak mampus.. kena komander yg jaga.. amik ko.. ko tak senam dari jauh dia dah jeritkan ko.. teruklah kitorg kena.. dah last2 tu.. mase dah ramai2 sakit.. bbdk buat protes.. baru diberi kelonggaran.. aku pun terjatuh jugak sakit.. demam.. batuk(even tiap malam makan ubat batuk tapi tk baik.. overdose kot).. sampailah ssatu tahap tu.. aku soh mak amik.. yelah asyik demam berbalik2.. baik aku balik.. taklarat nak jalan.. dah ar bukan bley duk dlm bilik.. nak duk bilik sakit saing2 dgn budak kena histeria??? owh katakan tidak.. memang fasi2 kat UIA tu tak bagi can langsung.. menyampah aku.. mase aku balik tu.. ramai jugak yg tak tahu.. sbb aku cuma ckp kat liz je aku mungkin balik.. mase balik tu.. siap tinggalkan note kat meja dia.. soh jaga diri bebaik.. sebb mase tu kiteorg dah krisis dah ngan member sorg lagi tu.. memang nak balik tu.. org PKN tu bukan bley senang2 bagi.. pergh banyaklah kena bagi alasan.. itu ini.. last mak aku speaking speakong sikit.. lepas.. lepas 2 mintak mc kat doktor wad kecemasan lagi.. selama seminggu.. lepas balik.. lepak2 kat umah tenangkan fikiran(sebb???)...

lepas seminggu baru aku balik semula... macam2 aktiviti aku terlepas.. cth dikirbarat..mcm2lah persembahan.. ah lantak.. kekeke.. mase aku sampai semula kat UIA.. aku dgr Liz pun balik gak.. org lain berbulu je.. yelah sah2 diaorg memang berbulu ngan kite.. abis kite lepas plak tu kuar.. lagi ar org berbulu... hahaha...lepas dari aku balik tu tinggal dua minggu je lagi nak abis PKN.. aku dan liz.. memang tak sabar nak balik.. macam kelakar je.. paksa tu abg aku dtg jugak mase hari last tu.. memandangkan penutup sampai ke petang.. dah org tu kate bley balik ari tu jugak.. so takkan lepaskn peluang.. camne2 pun nak balik ari tu jugak.. walhal.. semua pun balik keesokkan arinyer.. sbnarnyer kiterorg dah malas nak lepak kat situ lagi dgn perangai org yang so annoying..

kiteorg kena khidmat komuniti byklah tempatnyer antaranyer.. kemas sekolah kat sungai penchala... lap surau kat penchala jugak.. kemas tadika kat segambut.. cat tembok kat mont kiara.. tanam pokok kat taman negara kot...kemas2 balai raya kat padang merbok.. macam2 lagi.. paling seronok sekali mase dapt main playground.. seronok giler ar.. lepas tu... ingat lagi tyme cat tembok kat mont kiara.. org lain semua bertembok2 cat.. aku ngan liz.. satu tembok.. cat plan2.. kekeke.. malas wei.. dah ar panas.. giler ke.. mase tu.. aku dah menjaga kegelapan muka aku.. agar takdelah hitam sagt mase nak pi matrik nanti.. yelah aku ade mase 10 hari je.. untuk putih.. so kena mula dari mase tu.. cemburu dgn matahari.. kekeke..(antara sebb nape kiteorg nak balik awal)..

mase modul kenegaraan sekali lagi kiteorg di bawak keluar di kuala lumpur.. pi KLIA, taman putrajaya, planetrium.. dan beberap tempat lagi yg aku dah lupa.. dah ar naik bus kilang.. pakai baju mcm org keje kilang. kekeke..( to be continue...)

Monday, December 22, 2008

Ceritaku Pandanganku~...part one

1
satu cerita yang aku tak pernah cerita lagi..
ade sekali aku cerita mase dekat blog lama aku..
yang kat friendster tu..
tapi tak keseluruhan pun..

cerita ape??

ok aku sebenarnyer nak cerita pasal..
PROGRAM KHIDMAT NEGARA..

kekeke..

aku PKN kat ner???
ok aku PKN kat Kem LAgenda Gunung Ledang,Asahan Melaka
dan Universiti Islam Antarabangsa, Gombak..

ok cikja cerita first cikja dapat tau dapt PKN.. mase tu cikja check nama guna HP bapak cikja.. check tuk cikja, ara, kawan2 aku.. mase dapat tahu cikja dapt PKN tu.. sukalah sgt.. tak tahu kenapa.. mesti korang pelik bukan??.. ntahlah.. tetiba rase mcm seronoknyer. dapat pergi sesuatu yg tak pernah cikja buat selama ini.. tetapi.. bapak cikja sgt2 risau.. double.. dia paling membantah permergian cikja.. even, mase checkup pun dia taknak antau... bukan ayahanda sahaja.. ibunda jugak begitu.. segala barang2 nak pergi PKN tu kena beli sendri.. dia taknak campur... permergian cikja memang tak disokong sgt2.. sehari seblum pergi PKN cikja tak nyenyak tidur.. sbb perasaan bercampur baur.. yelah first tyme cikja kuar dari umah, sorang2 plak tu.. dahlah tak pernah tido sorang.. siap demam lagi.. pagi2 tu.. pagi lagi dah bertolak.. permergian cikja dihantar oleh emak,abg,dan cikara.. seblum pergi tu.. check darah dulu.. pagi2 lagi dah pergi kelinik nak check darah jenis ape.. lepas tu pi sarapan kat luar.. kemudian kami pun meneruskan perjalanan ke asahan.. mase daftar tu memang ramai lah org dah parent.. ok aku di tempatkan di P3.. betul depan padang kawad.. dan kawan pertama aku di KEM tersebut adelah.. jijah..lepas family aku balik seme.. petang tu.. kiteorg dah jejalan explorer kem tu.. aku jijah.. dan kawan dia Liz.. mereka lah antara org2 pertama yang aku kenal.. lepas tu.. masuk kemah balik.. jumpa dgn nana,amy,rose, shara,zura,sabrina,jue aku pilih katil betul seblah pintu.. tak tau nape aku pilih katil tu... keke.. tapi betul depan pintu.. dah ar pintu tu tak tutp.. sbb tak bley tutp.. tapi yg bestnyer.. sbb memang terang.. ade spotlight..sbb aku mane bley tido gelap2 nie.. kekeke..
ok bermulalah episode makan selama 6 kali aku.. kalu sapa baca blog liz.. sure pernah baca dia kate
"makanan kat PKN dulu best gak aaa"....


sarapan selalunya.. keuw tiaw goreng hangit, ataupun nasik goreng pedas.. cikja prefer makan roti sometimes.....
minum pagi.. kalu benasib baik dapt lah yg sedap2 seperti karipap( sbb jarang karipap keras) kalu tak bernasib baik donut keras balik dinding...
makan tghari.. tak tentu.. tapi suka ari jumaat sbb tyme tu makan sure sedap.. tapi cikja paling tak suka kalu dia org buat masak ayam masak merah.. sgt pedas ok..
minum petang.. standard bubur(selalu cikja tak amik)sbb kureng sikt ngan bubur2 nie.. lagi pun sure hangit jugak..
makan malam.. same je ngan makan tghari...
makan tgh malam.. selalu roti kalu tak makan pun.. just amik tuk makan seblum pi senaman sok paginyer...
makan2 sampingan... dalam 2minggu atau seminggu mcm tu.. (tak perasan.. yg pasti mase cikja mula2 masuk.. takde lagi gerai makan tu..) adelah jual makan2.. kadang2 tak makan pun yg free tu.. makan yang kat gerai tu(pssstt.. liz rasenyer nielah sbb kite gemuk..)..

benda yang paling aku ngidam sekali tyme tu.. adelah aiskrim.. sbb panas wa cakp sama lu.. kalu dapat ice cream syok abis..tapi nan ado.. pernah aku request aiskrim kat mak soh bawak dtg(ok mak aku memang dtg tiap minggu tgk aku).. tpi at last cair je.. dah tak sojuk sgt...

ok bila korang baca menu makanan harian kami tu.. sure tak selerakan??.. erm.. disbbkan tiadalah makanan lain memang kami terpaksa makan.. kalu tak makan pengsan lah woo.. ade jugak member cikja yg tak makan.. ate giler ar dia.. adeke makan twisties ngan coke vanila je...aduhai seminggu lepas tu.. tiba2 pengsan.. kejap2 pengsan.. tak ke lagi perit....
ok baru aku ingat.. yg makanan tmbahan tu.. burger kot.. ade ke makanan lain??(akupun dah tak berapa nak ingat..) slalu kami dpat burger free sbb kami org tejal sikit. . memang baiklah dgn org jual burger tu.. kalu burger dia tak abis sure dia bagi kiteorg.. dah betullah khemah cikja tu depan sekali... keke.. senang jo nak kenen2.. kekek..

kat sane.. selalunyer.. kena bangun pukul 4.30 pagi.. sapa kejut??.. nanti adelah org dari P2 kejut..hehehe.. dia memang suka kejut org.. sapa?? sapa lagi Liz lah.. memang dia tukang kejut khemah P3.. kalu dia tak kejut confirm satu khemah tak bangun.. selalunyer.. cikja adelah org2 yang terakhir yg akan pergi bilik air.. yelah giler ramai wei.. ish takleh nak ckp pelah.. memang ramai.. khemah cikja jauh dari bilik air.. selang 3 or 4 khemah ke belakang.. tapi jalan terus je.. cikja tak mandi kat kolah.. sbb tak reti.. (takreti berkemban).. pernah beberapa kali je cikja mandi berkemban.. tu pun terpaksa.. selalunyer.. dlm bilik air jarang ade air.. so kena angkat air dari luar.. erkk seksa wa ckp sama lu.. lepas tu.. dlm kul 6 dah kena siap2 lepas solat seme.. terus pergi PT(physical training) pagi selalu pagi senam robik.. lepas tu jogging... lepas tu.. senam jogging balik semula... lepas tu.. sarapan pagi.. erkk cikja paling tension.. sbb kena beratur panjang giler.. selalu kami skip line.. dgn cara?? paling kotor lah.. sbb pergi carik sesapa yg kenal kat line depan sekali dan ckp.. eh kau aku kenal ko nie.... first ucap terima kasih dulu.. kekekke.. teruk tak??.. dah nama kanak2 tergejal.. dan lagi zalim adelah.. panggil kawan2 kte yg lain.. hahaha.. memang benkek ar sapa yang duk kat blakang member tadi.. tapi tak pe org kenal kiteorg nie.. bebudak otai kat kem tu.. kekek.. yelah.. sapa berani dtg lmbt ceramah??.. sapa berani tak kuar Physical Training(sedangkan khemah betul depan kat padang kawad org dok PT)??.. hahaha.. otai giler.. sbb baik dgn jurulatih.. wakakka.. yg best tu.. kalu lmbt or tak kuar.. bukan 2-3 org satu khemah sekali.. pergh sapa berani.. dah ar duk khemah depan.. senang2 je terkantoi..

kawad??.. uish PKN kawad sampai pandai.. kekeke.. bayangkan biler nak kawad je panas biler panas je kena kawad... jaranglah kawad tyme sejuk2.. tak sunburn ke??.. uish bukan sunburn aje.. terbakar terus.. memang hitam giler.. sampai malu aku nak tunjuk.. pada part lain lah bukan kali nie... sampai cikja sampai skrang tak leh kena matahari sikit pun.. erkk tension.. ehhh cikja tak cerita lagi cikja group apekan??.. ok cikja group alpha.. merah.. keke.. johan tau kawad(sbb cikja masuk.. oh ok takde maknayer).. kekek..

teori.. erkk paling bosan sekali.. memang first week.. teori.. erkk.. bosan sgt.. alah ceramahlah.. ikhtiar hidup, pertolongan cemas, camne nak baca map, keselamatan mase berkenu.. dan bermcm2 cermh lagi..

lepas tu.. petang plak.. dlm kul 2 tu selalunyer klas teori, ptang slalunyer joging lagi.. lepas tu rehat, lepas tu malam tu.. kadang2 ade tayangan lepas ade ceramah(kami dtg lmbt, dahlah lmbt lepas tu tak de tempat duduk.. selamber je amik kusi duk depan sekali.. )... lepas tu dlm pukul 10 dah kena tido..

lepas minggu pertama.. dah takde dah ceramah malam2 aktiviti bebas.. tapi seme kena kuar dari khemah.. buatlah paper... selalu nye cikja ngan geng2 cikja dok dlm bulatan makan2.. kat padang kawad.. borak2.. sambil menghayati malam.. kadang2 duk kat dewan makan.. mase minggu2 dpt result SPM tu.. nak penuh2kan borang seme.. adelah duk kat dewan makan.. atau pun teman member dating adelah duk kat dewan.. selalu je teman org.. tapi diri sendri takde.. sbb??.. ntahlah tak berminat.. ade yang hensem ensem sgt(oppss tu cerita lainlah)..kenap kena teman.. sbb nanti beliau nak kena balik khemah sesorang plak memalam.. sapa berani.. sampai skrang cikja pelik camne lah liz bley sanggup dtg kejut kat khemah kiteorg tyme pagi2 tu.. dah ar takde org bgn lagi.. gigih betul beliau..

cikja paling gemar sekali rentas halangan walaupun cikja tak dpt buat monkey track tu.. sbb takut.. tak mau ar.. tapi benda lain semua cikja buat.. sampai lah ke panjang tembok tu.. tu paling best dan mencabar.. dan kena panjang tali tu.. aduhai.. nape sbb cikja masuk tu pertandingan lagi 1km panjang tembok tinggi tu.. diaorg pilih cikja sbb cikja tinggi dan boleh angkat org.. tapi selalu cikja jadi yang duk kat atas tu.. sbb taklarat nak bagi org pijak bahu.. mase tu.. punyalah skit badan2 seme.. adeh2..

benda kedua yang cikja suka adelah abseling.. keke.. pengalaman yang cikja paling tak bley lupa.. sbb cikja menyakitkan ati cikgu tu.. keke.. mase cikja dah naik nak turun tu.. bley plak gelak2.. lepas tu.. sampai cikgu tu mara.. sbb tangan dia dah sakit tampung badan cikja yang besar juga nie.. kekeke.. cikja gelak2 sbb nervous giler ar.. tapi dah bley turun tu.. rase teruja sgt.. tapi paling tak best sbb cikja tak sempat nak buat flying fox.. tension guwe.. mase cikja nak buat tu ujan.. lepas je dari tu.. memang ujan je.. kalu redup pun.. cikgu2 tak berani nak bawak ke situ.. sbb org kate kat situlah antu tu duduk.. kekek..(seram cikja nulis pun dah seram nie).. memang ade kesah seram kat kem tu..( nak cerita ke))... seram sgt... tapi bukan kat entry nielah.. sbb seram malam nie.. nanti cikja takleh tido..

benda ke3.. berkayak.. pasangan cikja?? liz.. mase tu.. semua org terpaksa kena berpasangan lelaki perempuan.. tapi kami dapat istimewa sikit..(sbb kamikan baik ngan jurulatih)otailah ktekan.. sepatutnyer.. sape jadi pasangan kite ek?? kalu tak silaplah.. botak pegang bendera ngan arif rahmankan??.. aku pun dah lupa.. tapi ko.. menggili tngan kayuh kayak.. kekekeke.. best.. dan ke-4 berakit.. pergh.. pengalaman tu.. setiap kali rakit tu terhuyung hayang sure terpegang budak sebelah dahlah yang duduk sebelahnyer lelaki.. ar lantaklah... janji tak jatuh dlm tasik.. kate otai.. mane buat water confident.. wkakkaka.. (bersambung)

notapipi:... panjang lagi nie.. ade cerita pasal ketergejalan kiterorg lagi, kesedihan, ketkutan, kemengidaman.. kekekek.. to be continue...

Untuk RoomAtesKu~

3

Setelah lama menyepi..
arinie cikja kembali lagi.. dengan cerita pasal..
roomates cikja..
yg paling dirindui sekali...


Kenape rindu dia??
1. sbb dia roomates aku paling lama selain Cikara..
2. sbb dia sekepala je ngan cikja..cth:.. kami bley tido secara berjemaah bersama, bermain game.. ber tgk movie, berborak2...
3. sbb dia bley bergurau kasar dgn cikja.. cth:.. sbb kalu kami bergurau.. semua mesti terkojut.. cth gurauan yang pling dasat.. beliau minat sgt pink.. dan kalu dia pakai semua pink.. cikja akan ckp.. nmpk terserlah keb*b*an kamu arinie.. wakaka.. kalu org lain mesti mara kot..


tak sbb lagi..
sbb kalu rindu tak semestinyer bersebab..
beliau jugak..
kiteorg jrang gaduh2 nie..
kecik ati??
ermm.. forgive and forget..
walaupun kiteorg nmpk baik
tapi selalunyer
aku akan jadi org yang terakhir tahu ape2..
sbb aku nie tak suka bertanya..
karang dpt je msg dari org..
"nape ngan liniey?"

lepas tu..
aku akan msg dia..
"ape crita?? dgr ade gosipp baru"
wakakak..

begitulah kami komunikasi..
kadang2 msg2 je lebih..
ckp jarang..(walaupun satu bilik)
kekeke...
tak pun explorer sendri contoh mcm gmbr dibwah..
tyme gaduh ngan pakwe dia..
(opppsss.. dia sudah berpunya)...


kami jugak berkongsi segalanye2..
makan minum dwet..
minat??..
kami jarang carik titik perbezaan..
slalu cari titik persamaan.. sbb tu perhubungan kami baik sampai skrang...
aku blaja makan budu dari dia..
makan budu dan ulam-ulaman..
selain daripada itu..
blaja makan nasi putih telur dadar dan budu serta sambal belacan..
hehehe..
lagi???

cukuplah tu.. dah penuh puji2an nie..
karang terbang ke awangan plak tu..
kekek..
yang pasti.. nanti kamu jgn lupa jemput kawin ye..
tapi belum kain lagi.. beliau dah ade anak.. yang di bawah ini.. sekor nama ibel(dia dah bagi pakwe dia) sekor mia( 2 dia jaga).. ade sekor lagi.. mashimaro (itu dah jadi anak luar nikah)..
wakakakak..



notapipi:... jgn lupa komen ye cik liniey...wajib komen..

Friday, December 19, 2008

Lesen L

2

setelah tamat.. kursus 6jam.. 3 jam amali.. 3 jam praktikal... dapat lah aku lesen L.. ini bermakna telah bole blaja membawa kereta.. dan dgn penuh semangat waja nyer.. aku telah pun blaja kereta selama 3 hari berturut2.. gigih bukan.. bukannye ape.. sbb nak mahirkan.. kena lah pergi hari2 sbb nanti kalu tak pergi.. lupa.. sbb benda tu kite tak biasa.. dia buknnyer macam pelajaran lain.. kalu tak faham bley baca buku.. uish.. yang ini kalu tak faham bley masuk longkang wah ckp sama lu... kekeke... stakat nie.. aku dah belaja 3 benda.. tiga penjuru.. berenti kat buku dan parking (side parking)...
antara 3-3 tu.. aku tak mahir lagi.. 3 penjuru.. sbb??.. tak reti nak aim lagi.. tak reti imbang clucth dan brek.. oleh sbb itu.. selalu je mati enjin.. kekeke..
yang boleh dikatakan mahir adelah.. parking.. sbb mcm oklah sikit.. tak mengelirukan.. dan paling mahir jugak.. bukit tak tau nape.. kekeke.. bley dikatekan.. bolelah bukit tu lagi senang dari pada 3 penjuru..
setakat 3 hari nie.. kesalahan aku byk kali di tegur adelah.. angkat hand break sambil tekan button break....wkakaka.. mcm dah terbiasa giler ar.. pakcik(ataupun abg tu..) selalu sgt menegur... lepas tu.. aku selalu lupa.. dah tak biasa kiri dan kanan..(sengal)

notapipi:semasa post ini publish saya sedang memandu dgn gigihnyer

Kenapa Saya Tak mau Jadi CIKGU?? Part TWO

2
perhatian ya teman2 ku sekalian..
sesungguhnya
..
aku tak lagi buat keputusan untuk jadi ke tak cikgunyer..
kekeke.. korang mesti pikir aku akan jadi kn??... setakat nie blum lagi.. masih gigih dgn pendirian.. ermm.. bukan ape tak mau jadi mcm gmbr kat ats tu.. kekeke.. seblum jadi guru nie. kena buat persedian yg cukup.. dari segi mental dan fizikal..

1- cara dan ngadap bebudk yg bijak pandai skrang nie..
2- kalu guru sandaran.. mestilah bersedia untuk ngajau ape aje...
3- pergaulan dgn cikgu2 sekolah itu plak.. yelah lama dah takde interaksi dgn org lebih berusia dari kite... kekek.. lain tau pendekatan dia..


k lah 3 aje aku bagi.. kdang2 idup nie byk betul alasan bukan.. wakkaka.. nak buat macamane kite nie panusia saje.. so alasan dan kehidupan tu tak pernah pergi jauh.. cuma kadang2 kite kena tabahkan hati untuk dia pergi jauh dari kite.. kekekek..

Thursday, December 18, 2008

Hasil Kerja..

8

eleh koraang mesti kate.. erk.. mane hebat.. setakt buat mcm tu je.. wakakak.. ok.. disbbkan aku nie idaklah pandai sgt bab2 photoshop dan edit2 selalu kalu aku buat.. mesti nmpk gegaran cut tu.. tapi kali aku buat mcm solid gile.. teruja plak aku..
dan aku dah bley ubah background sgn brush... erkk teruja2.. ntah paperkan.. tak per atleast belajakan.. kalu korang ade link.. tutorial photoshop.. bagi ler ek.. supaya bley menambhkan pengetahuan aku dlm photoshop.. kekekek

Monday, December 15, 2008

Kenapa Saya Tak mau Jadi CIKGU??

2
1- sbb dah ramai sangat pendidik dlm keluarga saya... niat ati ingi menvariasikan perkerjaan dlm keluarga..(pendidik2 dalam keluarga saya..arwah nenek,maklong,paklong,kak pat,along,along eli,kak nozi,ayahanda bley bukak sekolah sudah...)

2- sbb saya tidak pandai mengajau(walaupun bonda akan kkate.. takpe.. nanti diaorg ajar lah ko nak ngajau camne...


3- sbb saya tak berminat sungguh untuk mengajau.. walaupun sewaktu darjah tahap 1.. saya selalu tulis cita2 saya bergitu.. tetapi setelah tahu perkerjaan2 lain.. cikgu dah bukan cita2 saya dah..

4- sbb saya tak tau memarahi org secara budiman.. ataupun berhemah.. membuatkan saya tak suka memarah.. nanti nampk burok.. dah kalu tidak reti memerah mcm mane nak kawal budak..nanti budak pijak kepala saya...

5- sbb saya tidak minat (sama seperti no 3 untuk memberi keyakinan bahawa saya tidak berminat)

6-sbb perangai saya still kebudak2kan dan berasa jeles kepada anak murid saya nanti..(apekah???)

7-sbb saya tidak reti menyusun ayat dgn baik.. org selalu ngadu saya cakap terbelit.. ini membuatkan kahsian kepada anak murid saya nanti sbb akan berasa kerumitan untuk memahami penagajaran saya...

8- sbb bagi saya melakukan sesuatu secara terpaksa itukan tidak seronok??

9- sbb saya tak suka melakukan perkara secara terpaksa...

10- sbb ayahanda kate.. kalu ingin menjadi pendidik.. biarlah ikhlas.. barulah dapat pahala...






notapipi:... entry ini tercipta setelah chatting dgn cik liz (bakal pendidik).. dan terpikir tentang pendaftaran sebagai guru sandaran.. yang cik ara nak sagt tu... dah saya mungkin akan dipaksa supaya terjebak sama.. tapi.. taksuka. erm.. tapi tak mushtahil.. akan jadi.. sbb saya niekan darah penddik sebati dlm diri saya.. erk.. blasah jelah..

Sunday, December 14, 2008

velvet dan rich kawin...

2

berita penuh korang bley pi ke sini...
tak sangkanye..
akhirnyer Velvet dan Rich tu kahwin jugak..
so betullah rumours yang kate..
lagu itu kamu tu.. rich buat tuk velvet...
tapi macm terkejut jugaklah...
tahu pun sbb baca blog kak red..
so memang tak berapa nak sangka sgt..
skrang nie dah ade dua pasangan
yg bertemu jodoh di AF...
KHAI ROSMA dan VELVET RICH...
dua2.. sorang terkeluar awal.. sorang stay sampai akhir..
wah mcm chemestry je..
so EKIN ngan YAZER bila lagi??
AKMA FELIX???
lagi sape??


video nie aku amik kat youtube.. mase diorg dlm akademi... dgr2.. diorg ni bercinta sejak dlm akademi.. kekek.. utuh betul cinta diorg yelah.. selalunyer.. kalu2 tempat mcm tu.. selalu terjadinyer cinta lokasi.. tett... mcm PKN.. ade ke org yg kenal dari PKN dan kahwin??? tet..tettt...teettt... kekeke.. bergosip plak cikja pepagi nie... kekekek


Saturday, December 13, 2008

LoVe IS??

1
” dalam hidup cinta boleh datang pergi..
cinta tak semesti bersatu even first love…
ketawa kerananya…
senyum kerananya…
menangis kerananya..
bermula dengan persahabatan..
segelintir pula mula sedar apabila ia hilang
semata2 untuk rase dihargai
adanya percaya cintanya tuk selamanya
some of us finally realise that life is not very deal
and need to start over..
demi sebuah impian tak salah untuk kita korban
bla mana hati kite rapuh menghadapi realiti
tangis…. tangis… semahunya
tapi jangan biar hati kite terus rebah
sejauh mana kite kenal hati budi seseorg
kite tetap tak bleh buat penilaian
in life we have to learn to let go
and keep on moving
the more u wait the more time u waste
bermula dengan hati angan, dan mimpi
sebesar mana pun kedudukan kita
segagah prinsip mampu goyah..
becouse of love,
becouse we human being
mudah lemas bila cintanya lemah
kita harus kuat kan hati
percaya naluri just admit it lafazkan cinta ku mahukan dia..
terpulang untuk kita untuk menang atau kalah..
Bagi yang sedang bercinta…cinta tak semestinya bersatu…apatah lagi cinta pertama…

ehem2.. nie aku amik kat blog lama aku.. kat wordpres.. kekeke.. korang ingat tak?? nielah mase episode last sinderella... sukalah kat tengki haidar.. aku cuma suka tengku haidar mse dia belakon sbagai tengku haidar je..sbb mase dia belakon obsesi nie.. mcm tak best je...
bukan mcm fahrin.. aku suka fahrin.. walaupun dia tak belakon.. fahrin sila suka sama saya.. kekeke..

Friday, December 12, 2008

CicAkMAn Is BAck~

0

Cak-Cak~...
ok.. tadi aku telah pun menghabiskan masa dgn menonton cicakman..
overall cerita tu..
bley tahanlah..
korang2 bleylah pi tgk..
seronok habislah..
walaupun aku masuk.. suku cerita tu dah ditayangkan..
tapi aku tetap jugak faham..
memang best..
tak sia2lah pi..
bersesak2 kat dataran pahlawan tu..
punya ramai org..
ari nie ari jumaat..
pun ramai gak org..
diaorg nie tak keje ke ape??
So... KORANG2 yang BOSAn duk UMAH tu.. PI tgk CICAKMAN~
ps:..aku suka kat rama.. sbb dia nmpk kooll...
for sure aku tak suka kat Tania(tahniah..tahniah)..
aku pun suka prof.klon.. tak pernah mengecewakan..
n lagi.. suka kat ginger 1 dan ginger 2...
overall.. aku suka semua watak kecuali tania.. wakakak
********************
perasan tak??
2-3 hari nie..
entry aku lembab sikit??
nape??
iniadalah kerana..
aku tak berapa nak sehat..
ari rabu ritu.. kena CB(ciritbirit)
semalam simptom lain plak kuar..
muntah2.. hingga ke hari ini...
aduhai..
adelah sgt2 syg bila dah makan kena muntah semula..
erkk..
so skrang lepas makan je kena makan hacks..
ntah penyakit ape ntahlah..
sejuk2 nie.. mcm2 sakit dtg.. hehehehe...

********************
next update...
aku start blaja keta selasa nie..
uish.. tak sabar rasenyer...
status?.. aku still lagi penganggur terhormat..
blum dpt interview mahupun kerja...
hehehehe..
p/s:bosan..

Wednesday, December 10, 2008

Shah Rukh Khan Dapat Datuk

1
heheh.. ari nie.. aku cerita lagi pasal shah rukh khan.. sbb kat surat khabar baru kuar cerita tentang dia.. kekeke.. manyak terkojutlah.. diaorg baru sedar bahawa.. patut lah melaka bagi shah rukh khan datuk.. yelah.. sbb shah rukh khan tu populor.. sbb aritu mase dia dtg melaka.. punya lah ramai org dtg nak jumpa ngan dia.. tu nasib bek tak di sebar2kn secara meluas kalu tidak.. surelah lagi ramai.. hehehe.. rupanyer.. ramai peminat hindustan kat malaysia nie.. kekeke.. ok mesti korang terpikir.. nape tak bagi kat artis2 luar negara lain.. well.. kalu bagi kat artis hindustan.. kalu dia buat filem kat melaka.. sure banyak tempat dia shoot.. sbb sence dia dlm satu lagu... dah pakai byk tempat... sapa2 yang tengk filem hindustan sure akan faham benda nie.. pernah ke korang tgk dia nyanyi2 tu dia berada pada satu situasi je.. melainkan majlis kawin dialah.. kalu dia dok berangan2 mesti dia tak setempat punya.. kekeke.. ok selain daripada itu..filem hidustan jugak dia punya pasaran world.. so lepas nie.. kalu pemaju2 filem tgk.. eh.. ade ek tempat mcm nie kat malaysia.. eh ade ek.. kekeke.. lepas tu.. mereka pun ramai2 lah membuat filem kat malaysia... ok ape kah benefit dia?? ok benefit dia.. orang akan berimpian tuk melancong di malaysia.. bila ramai org melancong di malaysia.. sektor perlancongan negara kite akan meningkat.. so skrang lu pikir lah sendri nape shah rukh khan dapat datuk.. kekekeke... future planning maa.. semoga.. shah rukh khan tunaikan janji dia kepada melaka...(ehem2 bleylah jumpa shah rukh khan skali lagi... lalallaal)...

Sunday, December 7, 2008

EsOk Raya~

2

thanx to.. HYUUGA
sbb.. bagi aku kad raya..
tekojut jugak.... sbb sejak bila plak raya aji ade kad raya..
hehehe.. paper pun thanx yer...
*************************

ok. persiapan raya semua dah siap..
umah aku masak rendang itik..
sambal tolur itik..
dengn rondang ayam (kakak aku masak)
**************************

ok.. tadikan aku.. blaja mandu.. susah gak rupanyer blaja mandu nie..
taksangka gile ar..
macam kena buat..
kalu tak biasa memang susah..
tadi aku cuma blaja guna gear 1 dan 2...
main minyak...
blaja selekoh. pakai signal..
ekekkee..
main clucth.. tu pun berjongket2 keta aku..
terkojut jugaklah..
kekeke..
tak pe nanti lama2 biasa lahkan??... .

********************************
ape2 pun.. slamat raya korang...
erkk cerita pasal shah rukh khan tu tak abis lagi..
nanti2 lah aku sambung..
kekeke...
sbb ngantuk ar nak tido..
dah ar ujan je nie.. mcm seronok plak tido..
gudnite semua selamat ari raya KOrBAN...
kepada yang tidak memakan daging.. sila bersabar ye... kekeke

adoiyai kawan2ku..

2
pic nie sebenarnyer dah lama dah.. tapi skrang baru dikeluarkan dari phone.. pic nie.. diorg amik sempena aku balik ke melaka meninggalkan diorg di UUM.. mase antau report aritu... sgt2lah ter haru.. bebudak nie.. yang lelaki tu.. the very bestfriend.. raji@abdulrahim.. dan yang perempuan tu.. my darling ciummulut punya... An @norehan... kekekke..

tgk tu siap ade gmbr aku lagi.. erkk.. saje je nak buat aku terharu ler tu.. dah ar buat muka comey lempang kang...

nie plak si raji.. buat muka comey bersama2 benda pemberian aku.. tgk tu topi tu.. aku yang bagi.. yang ade cop UTeM.. bukan senang nak dpt tau.. kekekke.. aku suka warna dia putih.. so sesuai lah untuk dia.... brape ringgit?? free je.. kekekek.. :P

jejak Shah Rukh Khan Bahagian last

4
tunggu punya tunggu akhirnyer.. org yang ditunggu pun tiba.. lallalala... mak aku paling excited.. mak aku aim dia nak salam ngan shah rukh khan.. kekeke.. mula mak aku.. bley plak kate.. dia saje je nak tgk.. dia tgk shah rukh khan putih ke itam.. kekeke.. lawak giler.. by the way.. jgn tak percaya.. bak kate aku from the last entry.. mak aku lah yang paling excited sekali bila nak jumpa nngan shah rukh khan nie.. kekeke.. mcm lawak sgt.. aku dah memang amik port depan(tapi takdelah dpan sgt... ok2 je).. sbb nak amik gmbr.. tempat aku tu.. memang tak de.. peluang ar kalu nak salam2 nie.. sbb depan tu dah org main gendang dan kompang dgn polisnyer lagi.. so aku soh mak aku tunggu kat keta dia akan naik tu.. so mak aku pun stanby kat sana.. kekekek....

Shah Rukh KHan naik bot menyusuri sungai melaka.. dia naik dari padang nyiru depan public bank.. so sampai kat Uptown(busstand lama)... tgk tu.. SRk...

dia dah naik.. adeplak org halang pandangan aku.. sib bek kelebihan aku si tinggi kalu tidak mau je aku je bang2 tepi sikit... erkk.. kacau ja...
hah their... baru ler dpt tgk dan amik gmbr.. kalu korang nak tau.. ni aku zoom tau.. hahaha.. di sbbkan zoom aku lupa nak tutup jadi lah gmbr di bwh nie.. kekke..


very2 the close up gitu...
pandangan aku shah rukh khan nie takdelah hitam logam sgt.. ok2 je.. mcm org baru lepas kena sunburn.. mcm tulah.. tak delah hitam pekat gitu.. dia sgt2lah menjaga ati pemint.. mcm terharu giler ar.. jadual dia dah lah padat.. sempatlagi dia semnyum2 ngan semua org kat situ.. siap salam2 lagi.. erkk.. memang sgt polite.. terharu giler.. satu kes aku.. mase lepas abis tgk shah rukh khan.. aku pun blah ar.. lepas tu makan kat padang rempah.. nak jadikan cerita aku ternmpk lah shah rukh khan lalu.. abis aku tunjuklah.. agaknyer dia perasan,, terus dia lmbai2.. mcm waaa... shah rukh khan lambai aku.. wkakkakaka..
yelah korang kalu artis malaysia bila2 pun bley jumpa.. shah rukh khan.. tak sepuluh tahun sekali kot.. tapi mane ler tahun lepas dia dpt pingat nie.. dia kerap sampai melaka.. waaah.. terpopulor sekejap melaka.. lepas nie.. tak delah org kate malaysia??.. ooo KUala lumpur.. lepas nie.. org akan kate.. malaysia??? ooo MALLacca.. hahahha.. how???populor bukan??

tapi org yang paling suka sekali mak aku.. aku pun suka sgt bila tgk dia seronok benau.. dia punya cabaran.. siap kena himpit lagi.. yg kelakar nyer.. cik ara dah tarik dia kuar.. tapi dia tegar tak nak dia nak tgk shah rukh khan secara dekat.. kelakar je... by the way.. overall yang pi jumpa dia tu.. semua golongan makcik2.. no wonderlah mak aku mcm tu.. kekekek.. next post aku cerita pasal makcik2 yang excited tgk Shah Rukh Khan..

Saturday, December 6, 2008

jejak Shah Rukh Khan Bahagian 1

0

tgk pic diatas.. adelah gmbr2 sewaktu tunggu Shah Rukh Khan(SRK) kat bus stand lama.. dkat ngan eyes on melaka.. korang tau tak kat melaka ade dua eyes on.. satu eyes on malaysia.. yg mcm aku pernah cerita dulu.. satu lagi eyes on melaka.. aku tak pernah naik lagi.. so tak bley cerita sgt.. kekeke.. eh.. tersasar plak.. ok berbalik kepada cerita SRK.. aku pi jejak SRK bersama2 dengan mak aku cik ara dan baba.. kekek.. kite org dah tunggu dari pukul 2 petang.. lama giler tunggu SRK tu.. actually sbb bapak aku bertugas kat tempat tu.. sambut SRK.. tapi aku tak dpt pun tempat dpn.. yelah bapak aku.. bukan nak bagi chance kat kami nie.. ermm.. tunggu punya tunggu punya tunggu.. penat giler.. sampai naik itam muka aku.. yelah aku skrang nie mane dah bley kena cahaya matahari nie.. cepat nau itamnyer.. semua berkat PKN ler punya pasal..
actually aku sebenarnyer.. nyaris2 tak bley pi.. sbb aku ade kursus 6jam pra L ari nie.. tapi disbbkn pakcik tu ade hal.. aku pun dibenarkan pulang.. pukul 12 lebih.. kul 1 dah sampai umah.. sebelum balik tu.. aku dah msg ara.. soh jgn pi dulu sbb aku nak balik dah nie.. sbb ikut perancangan awal.. mak ngan cik ara nak pi kul 1 lebih.. so takut diaorg overexcited.. so aku pun msg.. cik ara pulak tak blas punya lah cuak aku.. aku dah kate dah dlm ati kalu dia org pi dulu.. mau aku nanes.. kekekek..
sampai2 umah mak aku tak siap lagi.. cik ara pun tak siap lagi.. rupa2nyer diaorg baru lepas lunch.. diaorg soh aku lunch dulu.. tapi aku mcm malas giler nak lunch.. so mak aku (org paling excited) dah soh siap2 sembahyang semua.. sbb dia nak pi awal.. perancangan first.. kiteorg nak pi tunggu kat menara taming sari.. sbb bapak aku ler.. dia kate tak jadi nak pi.. erkk tension kiteorg.. lagi pun menara taming sari tu dekat ngan umah kami.. (dpt makan big apple) tapi... tetiba bapak aku dah siap2.. so kami pun ikut je dia.. sbb dia pun nak pi sambut SRK...
nak di jadikan cerita.. nasib baiklah kami ikut bapak.. sbb dgr2 kat taming sari tu.. punya lah ramai org.. tak dapek lah den nak amik gmbr dia secara dekat.. nasib baik.. tak pi..
kalu korang nak tau.. org yg paling excited sekali mak aku ler.. korang cuba tgk gmbr dia ats.. kan ade satu pic yang dia masam tu?? sbb kiteorg lmbt naik kete..dia kate nanti tak sempat nak jumpa SRK.. yang muka gembira tu.. sbb dia dah sampai kat tempat jumpa SRK.. kekeke.. kelakar sgt.. kalu UOLS semua nak tau.. ygexcited2 semua makcik2.. kekek ade lah org muda jugak.. tapi aku tgk makcik2 byklah.. kekek.. tu kt tmpat aku tunggu lah kalu kat tempt lain tak tau plak.. ... oklah stop setakt nie.. tunggu part 2.. ade gmbr exculsive tuk peminat SRK.. kekeke

exculsive.. kekkeke...

0

Thursday, December 4, 2008

Rekaan pertama Guna CS3

1
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

rekaan pertama aku.. kekek.. mcm kelangkabut sikit.. tapi nice.. aku tak tau bley tgk ke tak.. sbb nie pic gerak2 tau.. sat aku publish...

update:~
erkk.. camne nie?? tak bley pun upload?? heran2.. nape dia tak gerak.. aduhai.. ade sapa2 bley tolong tak??.. sebnar pic kat atas tu.. format gif.. dan kalu kat dlm pc aku nie view memang gerak.. tapi bila upload tak gerak.. apasal ek??
UPdate ke2:~
setelah bertungkus lumus.. di bantu oleh sahabat ku K.E yang memang pakar dlm komputer
nie.. akhir nyer dia bergrak..

Wednesday, December 3, 2008

rona roni makaroni part 2

0
wah ade part 2.. kekekek..
tuk cato.. yolah dia duk sudan.... kan dah gitau ritu.. sure ade kat youtube punya.. so aku.. pun searchlah youtube.. so ade lah cite nie..
Episode 1
PART 1
PART 2
PART 3
PART 4
PART 5

********************

ok.. nak tanya korang.. selalu kalu korang tgk kat utube.. selalunyer. .korang download ke tgk tyme tu je.. sbb kalu aku.. aku prefer download.. kekeke.. aku selalu download guna Internet downloader Manager.. lepas tu.. tgk guna Media Player Classic.. lagi satu.. klau takley tgk guna media player classic guna flv player..

ok kalu guna internet downloder manager.. korang bley terus je download dari Youtube.. more essier.. lepas tu.. kalu connection korang laju.. laju lah dia download.. selain daripada itu.. internet downloader manager(IDM).. jugak memudahkan korang nak download paper.. mcm movie ke.. memang cepatlah..
Memang bagus kalau internet putus pun dan sambung download balik tetap file tidak corrupt..tapi bergantung pada web mane yang korang download gak ar.. ade yang boleh smbung dan ade yang tak bley... kalu nak tau tgk kat resemu capability mase download tu.. rate dia pun cepat.. kekeke.. ok abis dah aku melobi internet downloder manager nie.. korang downloadlah installer dia then try.. dgn ade benda nie tak payah lah tunggu lelama mcm download guna yang biasa.. kekek.. k kengkawan.. sapa yang berminat tanya lah.. mungkin aku bley buat satu entry khas untuk internet downloader manager..(IDM).. kekeke..

 

Friends