Bahan-bahan ( 20 biji size karipap )
- 2 biji apple merah/hijau - potong dadu
- 1/3 cawan gula
- 1/2 sdk serbuk kayu manis
- 1 sdb perahan jus lemon (nonie pakai apple hijau so x letak la lemon nie)
- 1 sdk tepung jagung dicampur dengan 1 sdb air
- kismis (optional)
- bahan pastri
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sdk garam
- 1/2 cawan butter - beku (sejuk)
- 1/2 cawan susu segar sejuk
Cara-cara
- Dalam periuk, campurkan apple, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.
- Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung.apabila sudah masak,inti dah pon pekat,tutup api dan ketepikan
- Ayak tepung dan garam. Masukkan butter dan gaul menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan susu sedikit demi sedikit. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat. Canai doh dan terap mengikut size yg dikehendaki(pakai acuan karipap pon boleh)
- Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Lebih mudah, tekan dengan garfu.
- Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan.
....... sedap ke tak ek?????... so arini balik awal!... pelan? buat kat rumah jelah..
sok bos dah blik.. mesti gegeh nak tgk.......







0 org Komen-mengomen:
Post a Comment