Friday, January 30, 2009

Grad Sekolah Memandu..

nape sekolah memandu tak buat acara gaduasi ek??..
kalu tidak syok sikit.. sebb??.. boley lah merasa grad dari sekolah memandu*apehal plak minah nie..*.. ape2 pun.. mood cikja sekrang nie.. seronok sgt2.. kerana berjaya dgn jayanyer.. semasa test JPJ semalam.. itulah sbbnyer cikja tak mengupdate.. sbb dalm otak cikja temph hari dok pikir je.. camne nak lulus test JPJ.. hehehe.. teruk bukan.. risau tek pepasal.. seblum test JPJ tu.. cikja amik klas 2 kali lagi.. pergh.. ingat free rupanyer berbayar.. ok tak kesahlah janji dpat lesen.. mase blja yg 2 hari tu.. ade gak buat silap.. tak signallah.. tak itu tak ini.. tetiba tak tau ape nak buatlah.. byklah.. cikgu cikja *en matnoor*.. dah pening dah.. dia dok ingatkan cikja awak tu nak exam tau khamis .. kalu mcm nielah.. kena semayang hajat nie.. perghh.. ate kome tak risau ke mcm tu.. ahhh.. en matnoor tu memang risau aje.. dia harapkan prefect aje.. ish2.. dahlah pendiam.. rimas tau.. hahha.. ok larik topik..

berbalik kepada test JPJ.. pada 29hb.. cikja bgn agak awallah.. seblum pukul 7 lagi.. en matnoor nak amik kul 7.45 pg.. so mcm oklah bgn awal ingat nak dress up masyuk punya.. dari biasalah.. tup2 7.30 dia dah terjojol kat pintu pagar tu... aduhai.. tak sempatlah.. nak menyempatkan diri.. capai je mane ade... yelah tadi dok terhegeh2 boley pi online lagilak tu.. yolah ingat nak carik semangat.. alih2 dia dah dtg plak.. siap jelah ala kadar.. dlm pukul 8 mcm tu.. dah sampai kat MSDC(ape tu? pi google pi)... walhal test kul 10.30pg.. bapak awal.. mase masuk pejabat tu..beratur punya beratur2.. dah sampai depan.. dia boley kate.. *dik, yang pukul 10.30 tunggu dulu bagi yg 8.30 dulu*.. aku punya.. alahai.. taktau nak ckp pe.. dah ar tak sempat sarap pun.. lapar jgn katelah.. lama sikit aku duk kat dlm pejabat tu.. aku kuar.. pilah carik air ke gula2 ke.. cikja dan cik ara mase tu... sama2 amik test.. minumlah air kotak chocolote dan chup chop*lolipop*... lepas tu tunggu lagi.. sepanjang cikja belajar mandu nie... blum penah lagi tidak menunggu.. memang kena tunggu lah.. itu salah satu pelajaran gaklah.. agar kite terbiasa nanti kalu kena terstack kat traffic light ke.. jem.. dan lebuhraya.. itulah pengajaranyer.. setelah tunggu punya tunggu punya tunggu.. sampai dlm nak dekat kul 10.30pg..baru boley daftar.. dapatlah no 56 dan cik ara 57.. lepas daftar tu.. kena tunggu lagi.. waa cakap sama lu.. dari gemuruh.. dari otak blank terus tak rase ape2 dah.. sampai mase tu nak hingat jalan a ngan c pun macam.. kat ner ek.. dahlah lapar tahap dewa.. lepas tunggu punya tunggu punya tunggu... dlm kul 12 mcm tu.. baru di panggil.. untuk test jalan.. lepas tu.. JPJ stop berehat sebentar.. tunggu lagi.. lepas tu..

barulah cikja ditest.. tester cikja*rase macam perasa cikja plak*.. pergh.. lelaki.. pakcik2 mcm tu.. hingat cikja nama dia hussien kot.. agaknyer.. giler ko.. nak tgk dia pun takut.. mula masuk keta tu kena buat 5 langkah tu.. yg paling sakit tu nak betulkan cermin kat blah penumpang.. dah ar cikja kena bukak tingkap.. betulkan lepas tu tutup balik... lpas tu..mase bawak tu.. pandang depan je.. setereng pegang je *cikgu cikja ckp.. setereng jgn lepas*.. lepas kuar dari MSDC.. ok berjaya.. tukar gear ok.. signal ok.. sampai traffic light.. kat situ bukit sikit.. cuak gak ar.. takut tak berjaya imbang.. ok hijau jalan.. lepas.. ok.. tyme nak belok tu.. ade plak manusia mendajal.. aduhai.. dia boley potong cross.. sib bek JPJ tu ckp dia yg salah.. kalu JPJ tu salah kan cikja.. memang cikja sumpah pemandu tu.. dah sah2 kat blakang kete tu ade tulis.. pemandu sedang diuji.. paham2 lah.. aduhai.. takpernah amik test JPJ ke.. zalim betull.. ok tutup kes tersebut.. ok jalan mcm biasa2. je.. dlm ati punya berdebar.. taktau nak ckp pe..ade satu tempat tu.. terambik lebih bila nak belok.. si dia sound* nak terbabas ti*... aku senyum je.. tak tgk pun kat dia... takut woo.. kot ternmpk kertas tu.. drop mood cikja..bawak punya bawak.. meter tak lebih dari 50 ke 40.. dlm range tu.. walhal.. mase ngan cikgu.. aku dah pernah terbawak lebih 60.. hehehe.. cikgu aku punya bising.. tu yg aku terbwak slow.. sbb tak mau gagal punya pasal.. kekek.. *cikja dah pikir.. kalu dia gagalkan cikja.. nangis cikja kat depan dia gak..*.. lepas tu balik ke MSDC.. tgk2 dapat 18/20..salah dua.. gear tak bersesuaian.. dgn signal lmbt.. walhal.. mase tu cikja dah signal dah.. tapi termati.. hohohhoh...*ok gembira sgt mase tu.. tapi mcm ok had2.. jgn gembira sgt.. sbb cikja blum buat yang kat litar punya...

mase kat litar... cikja mcm org yg ke 5.. org yang first.. out.. kedua ok*pakai kerata lain*.. ketiga out.. keempat pakai kereta yang kedua tadi.. ok cikja pakai kereta yang kedua2 org seblum cikja buat out.. mcm.. wah.. apesal ngan keta nie..*buat bukit lupa plak nak mention*... lepas tu.. cikja pun buatlah.. owh ok.. clucth dia tinggi.. minyak kena tekan byk sikit.. setereng dia berat giler.. *cikja mcm.. tak boley2 mane boley gagal plak part nie*... tawakal je.. ok.. cikja pun naik bukit tu.. sampai line kuning benti..tarik hand break tgk tayar.. ok masuk.. tgk budak sebelah pun masuk.. lama leaps tu.. angkat tangan.. ok nak turun plak.. sedang2 siap sedia nak turun.. tgk2.. budak seblah dan mengelongsor.. mse tu mcm.. alamak2.. mcmmane nie.. JPJ tu.. dah soh budak tu turun dah.. cikja macm.. tgk kat meter minyak tu.. ok dia dah siap2 kat no dua.. so mcm.. kena tekan byk sikit.. tekan.. lepas plan2 clucth..dan...turun hand break.. fuh2.. selamat dapat turun dgn jayanyer.. abis pi parking plak.. amik parking yg akhir skali.. then.. nak pusing tu berak giler.. so first tu mcm tak lepas.. sbb mcm nak langgar tiang..nak masuk parking tu.. pusing balik.. lepas tu.. masuk balik.. adelah dlm 3 kali cikja buat.. baru dpt masuk dan buat parking.. selamat.. parking.. lepas tu.. buat 3 penjuru plak.. mase nie memang cuak giler... sbb tak abis pusing setereng.. dah berhenti.. dlm kepala dah hingat dah ape yg cikgu cikja kate.. kalu lebih 3 kali gagal.. so mcm tak boley gerak dah lagi mase tu.. ok takpe buat je.. step seterusnyer.. pergh sib bek dapat..lepas.. mse tu rase mcm lega sgt2 dan lapar2 sgt2.. naik pi amik borang.. lepas tu tgk2... lulus.. berlari2 pi kat cik ara.. tgk lulus gak.. lepas tu pi balik kat tempat tunggu tadi.. dan antau kat org kat situ.. mase nak tulis nama tu... mcm menggigil giler tangan yelah.. happy+lapar sesgt.. hahaha.. lepas tu tepon cikgu2 cikja dulu.. first en matnoor.. lepas tu pakcik rashid.. lepas tu mak kol... cikja ckp.. tekalah lulus ke tak... hahhaha.. lepas tu lulus.. cerita kat norehan.. hahah.. lulus norehan.. aku lulus.. hahahah.. mcm speechless giler lah.. kalu nk tau.. sejak dari semlm smpai ari nie.. inilah modal cikja kalu bercerita.. hahahha.. giler test JPJ namanyer....

Ape2 pun Alhammdullilah lulus... walaupun cikgu *en matnoor kate*...eh.. mcm tak percya je saya awak dah lulus... hhahaha.... buat mse sekarang tak boley lagi nak try skill cikja di jalan raya.. sbb lesen tak dpt lagi.. sbb enmatnoor janji ari nie.. takpun.. takpelah.. mungkin ari senin.. kalu senin pun tak de.. aku kol ar.. hehehhe..:D... terima kasih semua yg terlibat..sekian cerita test JPJ ku..

7 org Komen-mengomen:

aDuKa on 31 January, 2009 said...

dpt lesen mmg best.. lg best kalu sendri leh bwk kete.. tp.. stiap kali bwk kete (yakni memandu k..) igtlah org tersayang.. =)

Hyuuga on 31 January, 2009 said...

selamat bergraduasi..kekeke

Liz on 31 January, 2009 said...

ahaha..jgn stop drive..nnti jadik mcm aku..

neway..aku suke yg part bukit tu..n aku rase senang compare dgn parking..man!! sux gile aku dalam hal memarking ni..

n4dh!3r4 on 31 January, 2009 said...

haha.. taniah cikja!
gud j0b :D

SERI yang SENI on 31 January, 2009 said...

hikkssss seronok la tu cik ja..

cik seri dulu pn 3 kali baru lepas... jalan raya sekali buat je..sbb jalan2 kt sintok tu kan very the senang nak lulus...

bila smpai part litar yg area bukit tue... hahahaha kantoi seyyy... 3 kali br lulus... hahahahaha

_ciK ja_ on 31 January, 2009 said...

aduka~
hehehe.. tau takpe..

hyuga~
hahah.. toceh

liz~
hehehe doa2kanlah.. mak aku tu mcm takut gak nak lepas.. tapi daku akan cuba sedaya upaya...

nard~
heheh.. okies...

seri~
seronok sgt2..
tak pe janji lulus..

joma ckp aku jalaluden hasan.. on 20 April, 2009 said...

cikja..sy br nak pi blaja mmemandu neh..br dapt L..hadoiiiiii..bedebow neh..da la cikgu2 kat sane pompuan..agk cerewet laaa n mengerikan..huhu..da la xboley bwk kete ag ni..xbley nk kontrol minyak..n y pnting..kete slalu mati..ahahaha..takotnyee.....kekadang rase na ckp kat tester tu..kalo nk ajar tu baek2 aaa.kite budak br blaja mmg ta pandai..nnti bile da pandai kite racing kat depan umah die..huh..

 

Friends